Linedance

Linedancen kan op verschillende stijlen muziek.

Linedance is een dansvorm die uit Amerika is over gekomen. Een linedance is een formatiedans waarbij een groep mensen danst in één of meer rijen. Zij voeren hierbij allemaal dezelfde bewegingen uit. Kenmerkend voor een linedance is dat er vaak een basis gedanst wordt die men achter elkaar herhaald.

In het begin werd linedance alleen op countrymuziek gedanst. Tegenwoordig kun je linedance op verschillende stijlen muziek beoefenen, zoals pop, rock, salsamuziek, ballroom, latin, hiphop, Iers enzovoort. Bekende dansen zijn bijvoorbeeld de Freeze en de Single Waltz.

Linedance wordt vaak bij wijkverenigingen en dansscholen beoefend en de dansers zijn soms in country, western of cowboystijl gekleed.

Ook worden er jaarlijks linedance wedstrijden gehouden. Deze wedstrijden worden regionaal en landelijk gehouden. Je kan hier aan deelnemen als; team, partner, couple, choreografie of individuele linedancer.

Linedance wordt op verschillende niveaus gedanst. Dit ligt aan bijvoorbeeld de moeilijkheid van de basis van de dans. De verschillende niveaus zijn als volgt; social, newcomer, novice, intermediate, advanced, megastar, superstar en allstar.